Valikko Sulje

Palveluverkko- ja Nuuka-ohjelmapäätöksiä luvassa

Valtuusto päättää huomenna kokouksessaan Palveluverkkosuunnitelmasta sekä Nuuka-ohjelman toimenpidesuunnitelmasta. Kokouksesta on tulossa varmasti varsin pitkä, sillä Pave jo yksin on iso kokonaisuus ja siinä on paljon keskustelua herättäviä asioita. Itse olen Palveluverkon suhteen kunnnanhallituksen pohjaesityksen kannalla, mutta äänestyksiltäkään tuskin vältytään. Lukioratkaisu päätettiin joulukuun kokouksessa niin, että uusi keskitetty lukio toteutetaan Kirkonkylälle, sitä ei siis enää huomenna käsitellä.

Nuuka, eli kunnan talouden tasapainottamisohjelma on tärkeä ohjelma, jotta kunnan velkaantuminen saadaan pysäytettyä. Ehdotettu toimenpidelista on yli 100 kohtainen, joten siitäkin varmasti saamme äänestää useamman kerran.

Itse olen mm. A2-kielen opettamisen säilyttämisen kannalla, kuin myös painotetun opetuksen (liikunta- ja luonnontiedeluokat) järjestämisen. Nämä kaikki ovat selkeästi nuorten etu maailmalle lähdettäessä ja ne ovat myös kunnan elinvoiman ja uusien asukkaiden houkuttelemisen kannalta tärkeitä seikkoja.

Nurmijärven maine liikuntamahdollisuuksistaan on kohtuullisella tasolla. Kunnan liikuntapaikat tunnetaan ympäryskunnissa ja kauempanakin erinomaisina ja monesti olen niitä kuullut jopa kadehditun. Liikuntapaikkojen laatu on elinvoimatekijä niin kunnalle kuin myös sen urheiluseuroille. Liikuntapaikkojen laatutason laskeminen vaikuttaa suoraan seurojen houkuttelevuuteen. Nyt seurojen taistellessa koronavaikutusten kanssa on tärkeää, että liikuntapaikat pidetään kunnossa, jotta sen vuoksi ei menetetä yhtään enempää urheilevia jäseniä kuin on tarpeen.

Ei anneta jo rakennetun liikuntaympäristön rappeutua, koska sen korjaaminen ei ole halpaa sekään. Pidetään hyvää huolta jo valmiista ympäristöstä ja kehitetään myös eteenpäin. Kunnanhallitukselle kiitos, että karsivat valtuuston esityksestä mm. esityksen liikuntapaikkojen laatutason vähentämisestä.

Näen painotetun opetuksen, liikunta Klaukkalassa ja luonnontieteet Rajamäellä lakkauttamisen negatiivisena asiana. Samoin kuin liikuntapaikkojen laatutaso, on painotettu opetuskin kunnalle elinvoima- ja pitovoimatekijä. Painotetun opetuksen oppilasmäärät tuntuvat pieniltä mutta se pienikin määrä edesauttaa oppilasta työ/urheilijauralle.

Painotetun liikuntaopetuksen/ liikuntaluokan jatkamista pidän seura-aktiivina välttämättömänä, mikäli kunnassa halutaan mahdollistaa oman urheilijauran aloittaminen yläasteikäisenä ja mm. jalkapallon osalta nuorisomaajoukkuetason harjoittelun. Viime vuonna maajoukkueleirityksessä oli mukana kaksi 2005 syntynyttä nurmijärveläisnuorta ja vuosi osoitti myös että pelaajapolut liigatason joukkueisiinkaan eivät meillä utopiaa ole.

Painotettu opetus liikunnan osalta on itseasiassa juuri vuosi siten keväällä päätetty vakinaistaa. Sen lakkauttamisen myötä valuu hukkaan kaikki se työ, jota opetuksen kehittämiselle on tähän asti tehty.

Luonnontieteistä itseni tohtoriksi väitelleenä en voi myöskään olla ajattelematta, että kaikki apu luonnontieden opiskelussa on eduksi kiristyvässä kilpailussa jatko-opiskelupaikoista. Yliopistolla reilu 10 vuotta ensimmäisen vuoden opiskelijoita opettaneena ja seuranneena, voin todeta, että ne joilla oli taustallaan enemmän pohjatietoja, etenivät opinnoissa muita nopeammin.

Niin ja luonnontieteistä sen verran, että kemianteollisuus on edelleen Suomessa suurin teollisuuden ala, ja se tarvitsee osaavia tekijöitä, miksi ei siis Nurmijärveltäkin alkutietonsa ammentaneita.

Kommentoi